De kritieke pad-methode

De kritieke pad-methode met Post-it® Brand

Een krachtig middel om complexe problemen aan te pakken • Met behulp van de kritieke pad-methode kun je ingewikkelde projecten visualiseren en aantonen welke activiteiten essentieel zijn om het project af te ronden en welke niet.

  De kritieke pad-methode werd in de jaren vijftig ontwikkeld en helpt planners in te spelen op de essentiële activiteiten van een project en die te controleren. Hierdoor kun je niet alleen realistischere schema's opstellen, maar ben je tevens in staat om aan te geven welke stappen versneld moeten worden om de deadlines te halen.

 • 1

  Breng alle activiteiten in je projectplan in kaart. Noteer voor elke activiteit de vroegst mogelijke startdatum en schat in hoeveel tijd nodig is om het af te ronden. Schrijf deze essentiële elementen op een groot blad, zoals een Post-it® Meeting Chart.

  Breng alle activiteiten in je projectplan in kaart

 • 2

  Bepaal vervolgens de volgorde van de activiteiten. Noteer welke activiteiten niet kunnen aanvangen voordat andere voorafgaande activiteiten zijn afgerond.

 • 3

  Schrijf deze activiteiten op afzonderlijke Post-it® Super Sticky Notes/schrijfoppervlakken met behulp van cirkel- en pijldiagrammen.

  a. Cirkels tonen gebeurtenissen aan in het project.

  b. De pijlen tussen twee cirkels tonen de activiteit die verricht moet worden om de gebeurtenis te voltooien. Geef een beschrijving van de taak onder de pijl en de geschatte tijdsduur om het af te ronden erboven.

                                  Schrijf deze activiteiten op afzonderlijke Post-it® Super Sticky Notes/schrijfoppervlakken met behulp van cirkel- en pijldiagrammen

 • 4

  Plaats elk van deze activiteiten op je tijdlijn. Soms is je tijdlijn een rechte lijn en andere keren splitst de lijn op in meerdere richtingen - afhankelijk van je project.

 • 5

  Nu kun je het kritieke pad in kaart brengen. Kijk welk pad in je diagram het langste duurt - dit zijn de activiteiten die niet kunnen worden vertraagd, zonder je project te vertragen.

  Nu kun je het kritieke pad in kaart brengen.

 • 6

  Stel tijdens de voortgang van je project je kritieke pad steeds bij met de actuele tijden voor het voltooien van gebeurtenissen, om een nauwkeuriger plan te krijgen. Wijzigingen in het plan door onvoorziene omstandigheden of andere factoren kunnen ook een nieuw kritiek pad voor je project creëren.MEER TIPS & IDEEËN?

Ja, ik ontvang graag regelmatig aanbiedingen en informatie van Post-it®!