Visgraatdiagram

Visgraatdiagram met Post-it®-producten

Problemen centraal stellenOplossingen zijn fantastisch … maar alleen als je het probleem dat je wilt aanpakken helemaal doorziet. Het visgraatdiagram is een methode om alle potentiële problemen, groot en klein, op te sporen.

Problemen kunnen zich op elk moment/tijdens alle fases van een activiteit voordoen. Maar in plaats van te raden wat de oorzaak van het probleem is (of nog erger: te wachten totdat iemand iets verkeerds doet) biedt het visgraatdiagram kleine teams een één-oogopslag-methode om de variabelen te overwegen die de productie belemmeren.
 

 • 1

  Begin door nauwkeurig het probleem vast te stellen. Identificeer de persoon/afdeling die verantwoordelijk is voor het probleem en/of wanneer en waar het zich voordoet. Gebruik een groot blad - zoals een Post-it® Meeting Chart - zodat je diagramsessie genoeg ruimte heeft om uit te groeien.

 • 2

  Schrijf het probleem op een Post-it® Super Sticky Note- dit wordt het 'hoofd' van je diagram. Teken vanaf het midden van dit stuk papier een lijn naar de andere kant - deze lijn fungeert als de 'ruggengraat' van waaruit je team het probleem zal aanpakken - vandaar de naam visgraat.

  Schrijf het probleem op een Post-it® Super Sticky Note

   

   

   

 • 3

  Ga nu de verschillende componenten of factoren bespreken en identificeren die mogelijk hebben bijgedragen aan het probleem. Dit kan een transportkwestie zijn, een probleem met de personeelsbezetting, enz. Bedenk zo veel mogelijk mogelijkheden met je team en verken ze allemaal.

 • 4

  Teken voor elke mogelijke component van het probleem een lijn vanaf de 'ruggengraat' en label deze (d.w.z. transport, personeel, enz.).

  Teken voor elke mogelijke factor van het probleem een lijn vanaf de 'ruggengraat' en label deze

 • 5

  Laat het team binnen deze componenten brainstormen over welke oorzaken bijdragen aan het probleem. Schrijf deze oorzaken op een
  Post-it® Super Sticky Note en voeg ze toe aan de desbetreffende componentlijn (die van de 'ruggengraat' af komt).

 • 6

  Als het klaar is, beschikken jij en je team over een visueel overzicht waarmee jullie een beter begrip krijgen van het probleem en kunnen jullie elke factor die daar mogelijk aan bijdraagt nader gaan onderzoeken.MEER TIPS & IDEEËN?

Ja, ik ontvang graag regelmatig aanbiedingen en informatie van Post-it®!