Pret die blijft hangen: Een rekenopdracht in bed

Pret die blijft hangen: Een rekenopdracht in bed

Wij kennen je niet, maar het enige wat wij spannend vinden, is een lege muur. Waarom? Omdat die een perfecte achtergrond vormt voor het creëren van kunst en het uitvoeren van rekensommen! In deze leuke activiteit laten we je te zien hoe je afmetingen, patronen en hoeken kunt onderzoeken door bloemen te maken met Post-it® Notes.


 • De kracht van bloemen

  Wat heb je nodig? Post-it® Super Sticky Notes 76x76 mm in verschillende kleuren, en een lege muur.
  Je kunt met vierkante Post-it® Notes allerlei vormen maken. Een van onze favorieten is een bloem met vier blaadjes. Je kunt met deze bloemvorm ook leuke patronen maken.

  In de afbeelding hieronder zie je het begin van een patroon. Als je met dit patroon verder wilt gaan, welke kleur zou je dan gebruiken voor de blaadjes van de volgende bloem?

  De kracht van bloemen

 • Bij het maken van patronen kun je ook spelen met de afmetingen daarvan. Wat gebeurt er met de bloemen als je in de afbeelding hieronder van links naar rechts gaat? Als je er een vijfde bloem aan toe zou voegen, uit hoeveel Post-it® Notes zou de steel dan bestaan?

  Bovendien groeien sommige bloemen sneller dan andere! Als elke bloem twee vierkantjes langer is dan de vorige, hoe lang zou dan de vierde bloem zijn?

  Bij het maken van patronen kun je ook spelen met de afmetingen daarvan

 • Bloemen in het kwadraat

  Sommige bloemen hebben meer dan vier bloemblaadjes. Om een bloem met acht blaadjes te maken, heb je een nieuwe laag blaadjes nodig in een X-vorm boven op de laag in de +-vorm. Zo doe je dat:

  Begin de tweede laag blaadjes door een nieuwe Post-it® Note in het midden te plakken, zoals in de afbeelding hieronder. Elke punt van de nieuwe Post-it® Note moet gelijkmatig het midden van elk blaadje overlappen dat eronder ligt. Zorg ervoor dat de punt netjes terechtkomt in het midden van de gestippelde cirkel, zoals het noorden op een kompas.

  Er zijn ook bloemen die meer dan 4 bloemblaadjes hebben

 • Als het vierkantje in het midden perfect op zijn plaats zit, maak je jouw tweede laag blaadjes compleet! Kies voor elke laag een nieuwe kleur en voeg de blaadjes zodanig toe dat hun randen aan de binnenkant aansluiten op de Post-it® Note in het midden. Als je het helemaal te gek wilt maken, kun je altijd nog meer lagen bloemblaadjes toevoegen!

  Als het centrale vierkantje perfect in het midden zit, voeg je er een 2de laag blaadjes aan toe

 • Om een bloem met twaalf blaadjes te maken, verwijder je eerst je tweede laag blaadjes zodat je een ander centraal vierkant kunt toevoegen. Je plaatst het nieuwe vierkant weer op zo'n manier dat de punt ervan gelijkmatig elk blaadje overlapt. Vervolgens voeg je een derde centrale vierkant toe waarvan de punten tussen de punten van de twee andere vierkanten vallen. Voeg nu je tweede en derde laag van bloemblaadjes toe en daar is-ie. Een bloem met twaalf blaadjes!

  Om een bloem met 16 blaadjes te maken, voeg je op dezelfde manier nog een vierde vierkant toe in het midden.

  Om een bloem met 12 blaadjes te maken, verwijder je eerst je 2de laag blaadjes zodat je een ander centraal vierkant kunt toevoegen

 • Een wilde bloem

  Maak deze spectaculaire bloem door elke nieuwe Post-it® Note telkens weer over dezelfde hoek te kantelen terwijl je ze boven op het vorige vierkant plakt. Er zitten 360 graden in een cirkel en die bieden volop ruimte om te spelen. Probeer maar eens hoeveel Post-it® Notes je in één cirkelvormige bloem kunt passen!

  Misschien wil je je wilde bloem wel een heel dunne steel geven. Als je een vierkante Post-it® Note van 76 mm doormidden knipt, hoe breed is die dan?

  De wilde bloem


 • Bedtijd Wiskunde

  Bedtime Math is een non-profit organisatie die pret en ontdekkingen weer wil terugbrengen in het leren van rekenen. Haar kernproduct bestaat uit on-line komische dagelijkse rekenproblemen die ouders samen met hun kinderen kunnen oplossen om rekensommetjes in de avond net zo gewoon en geliefd te maken als het traditionele verhaaltje voor het slapen. Bedtime Math heeft zijn activiteiten daarna uitgebreid met levendige rekenervaring die kinderen thuis, in bibliotheken en tijdens naschoolse activiteiten overal in het land kunnen uitvoeren. Ga voor meer informatie naar www.bedtimemath.org.MEER TIPS & IDEEËN?

Ja, ik ontvang graag regelmatig aanbiedingen en informatie van Post-it®!