Een grafisch ontwerper vertrouwt op klein beginnen

Een grafisch ontwerper vertrouwt op klein beginnen

Maak kennis met Sam Potts: uitblinker in grafisch ontwerpen met een voorliefde voor Post-it® Notes.


  • Sam Potts heeft meegewerkt aan het ontwerpen van platformen voor de kruiswoordraadsel-app van de New York Times, heeft websites en blogs opgezet voor bekende schrijvers en beschikt over een nogal benijdenswaardige aanhang op Twitter. Maar als puntje bij paaltje komt, doet hij veel van zijn denkwerk op papier. En met name op 76 mm x 76 mm Canary Yellow™ Post-it® Notes.

  • Voordat hij voor zichzelf begon, werkte hij bij een vooraanstaand ontwerpbureau waar hij bekend werd om zijn kundigheid met Post-it® Notes. "Ik krabbelde altijd willekeurige woorden, stomme dingen op Post-it® Notes tijdens telefonische vergaderingen. Toen ik vertrok gaven ze me als afscheidscadeau een ingelijste collectie Post-it® Notes, waar ik op had gekrabbeld. Mensen hadden er berichtjes opgeschreven. Het was echt heel leuk."

  • Sam bewondert de nomadische aard van de Post-it® Notes en gelooft dat wanneer de ideeën die erop worden geschreven goed zijn, ze niet lang op één plek zullen blijven.


  • "Het hele idee achter Post-it® Notes, in de ontwerpwereld tenminste, is dat ze in beweging moeten blijven. Groepeer ze, haal ze weer uit elkaar en zie waar dat toe leidt."


    Als een naar eigen zeggen bezetene van kantoorbenodigdheden, had Sam zeker zijn favoriete kleuren. "Ik vind de witte Post-it® Notes te gek, maar die zijn moeilijk te vinden. Ik hou ook erg van, ik denk dat het pompoenkleurig is, een soort van donkeroranje, alsook van de donkerpaarse. Maar mijn favoriete kleur is donkerbleek; daar zit 5 tot 10% grijs in, en dan met name in combinatie met een zwarte Sharpie-pen."

  • Naast zijn huidige werkzaamheden voor de New York Times, is Sam ook bezig met het ontwerpen van een woordenboek voor fictieve literaire biografieën. "Dat is tenminste het meest fundamentele concept," zegt hij.

  • Maar net als de Post-it® Notes verkeert ook Sam niet lang op één plek - hij is altijd bezig met het leren en absorberen van nieuwe dingen. Momenteel leert hij hoe hij een frame voor een fiets moet bouwen. "Ik weet niet zeker wat ik ermee ga doen. Het is vooralsnog slechts een idee. Je weet nooit waar het toe zal leiden."

  • Om meer werk van Sam te zien, waaronder zijn AIGA-poster (waarin, uiteraard, een Post-it® Note schittert), zijn 'Tweets on Paper' en een diagram dat hij maakte van de meer dan 200 personages uit het boek Infinite Jest, ga je naar zijn website: sampottsinc.comMEER TIPS & IDEEËN?

Ja, ik ontvang graag regelmatig aanbiedingen en informatie van Post-it®!