Studeren met vouwmodellen

Vouwbare hulpmiddelen creëren met Post-it® producten om efficiënt te studeren.

Als je met een tekstmarker in je hand over je opengeslagen studieboek gebogen zit te worstelen met het begrijpen van een wetenschappelijk concept, is dat wellicht niet de beste benadering! Opschrijven van dingen en visualiseren van ideeën is veel effectiever en geeft meer inspiratie. Om ons te helpen het uit te leggen, hebben we samengewerkt met de Northwest Association for Biomedical Research om je te voorzien van wat leuke en unieke ideeën voor hulpmiddelen bij je studie.


 • Een vouwmodel is een creatieve, driedimensionale studiehulp die je helpt complexe concepten te onthouden. Als je Post-it® producten gebruikt om je vouwmodellen te maken, kun je kleine kunstwerkjes creëren die kleurrijk en georganiseerd zijn en vol met nuttige informatie zitten. Opschrijven van informatie maakt het gemakkelijker dingen op te nemen. Op zijn beurt helpt dat jou je onderwerp meester te worden en te slagen in het bereiken van je doelen.

  Hieronder zie je hoe je je eigen vouwbare studiehulpmiddelen kunt maken:

 • Bedenk eerst hoeveel concepten je wilt opnemen in je vouwmodel

  1. Creëer je concepten

  Bedenk eerst hoeveel concepten je wilt opnemen in je vouwmodel. Dat bepaalt namelijk hoeveel vouwen je moet maken. Om ons vouwmodel over kerndeling te maken, begonnen we bijvoorbeeld met één Post-it® Super Sticky Big Note en maakten we een diamantvorm met vier kwadranten, één voor elke fase van kerndeling. Dankzij het grote formaat en de vierkante vorm is de Post-it® Super Sticky Big Note een perfect startpunt voor alle informatie die je gaat toevoegen!

 • Maak schetsen van de essentiële structuren en plaats die op Post-it® Index om ze gemakkelijk te raadplegen

  2. Aanbrengen van lagen in je informatie

  Gebruik Post-it® Super Sticky Notes van 76x76 mm om lagen aan te brengen en meer informatie op te nemen in je vouwmodel. Zo hebben we in één laag schetsen gemaakt van hoe elke fase in de kerndeling eruitziet en hebben we in een andere laag van elke fase een beschrijving gemaakt. Doordat deze Post-it® Notes superklevend zijn, blijven ze binnenin het vouwmodel op hun plaats zitten. Bovendien kun je je Post-it® Super Sticky Note loshalen en ergens anders weer vastplakken, zoals in je schrift als dat ooit nodig mocht zijn.

 • Markeer de hoofdstukken van je vouwmodel met Post-it Markeerstroken

  3. Etiketten en kleurcodes

  Markeer de hoofdstukken van je vouwmodel met Post-it® Markeerstroken in verschillende kleuren. Ze zijn gemakkelijk te beschrijven en blijven op hun plaats zitten! Probeer de kleur van elk etiket af te stemmen op de Post-it® Super Sticky Notes binnen in het model om je informatie georganiseerd te houden. Door de kleuren in verband te brengen met concepten kun je jezelf helpen de informatie later weer op te roepen.

 • Als je vouwmodel compleet is, kun je alle hoofdstukken sluiten en jezelf overhoren over de concepten die je zojuist hebt geleerd

  4. Sluit het model en overhoor jezelf

  Als je vouwmodel compleet is, sluit je alle hoofdstukken en overhoor je jezelf over de concepten die je zojuist hebt geleerd. Nu beschik je over een geweldig studiehulpmiddel dat je kunt gebruiken om belangrijke informatie te onthouden, de relaties te zien tussen onderdelen van een proces, of je voor te bereiden voor een toets. Bovendien kun je vouwmodellen maken voor zo'n beetje elk onderwerp, dus gebruik die ook voor andere vakken om je te helpen complexe concepten gemakkelijker te onthouden.

  Het maken van een vouwmodel mag eruitzien als een onconventionele manier van studeren. Maar het opschrijven van dingen en visualiseren van informatie kan je werkelijk inspireren tot diepgaand studeren en het leren van belangrijke concepten. Volg gewoon de eenvoudige stappen die we hierboven hebben uitgelegd:

  1. Creëer je concepten
  2. Aanbrengen van lagen in je informatie
  3. Etiketten en kleurcodes
  4. Sluit het model en overhoor jezelf


 • Camp BIOmed

  De Northwest Association for Biomedical Research (NWABR) is gastheer voor Camp BIOmed, een zomerkamp voor studenten aan high schools dat diverse programma's biedt die zijn ontworpen om toekomstige professionals te helpen opkomende biologische aandachtsgebieden te begrijpen. Door de nadruk op praktijklessen en experimenten worden studenten gestimuleerd tot een uitgebreid begrip van hoe biomedisch onderzoek wordt uitgevoerd en worden ze blootgesteld aan de uitdagingen waar wetenschappers elke dag weer mee te maken hebben. Meer informatie over Camp BIOmed vind je hier: https://www.nwabr.org/events-programs/student-events/camp-biomed-0MEER TIPS & IDEEËN?

Ja, ik ontvang graag regelmatig aanbiedingen en informatie van Post-it®!