Het menselijk brein verwerpt visuele informatie, wanneer deze te nietszeggend of extreem chaotisch is. De kleurencirkel organiseert kleurschakeringen dusdanig, dat het duidelijk maakt welke kleurencombinaties een prettig contrast vormen voor de hersenen en door welke combinaties de kijker afhaakt omdat de kleuren vloeken of uitlopen.
De kleurencirkel is het belangrijkste middel om kleurencontrast te begrijpen. De traditie om kleuren vorm te geven, gaat helemaal terug tot Isaac Newton en de meesten van ons kwamen er voor het eerst mee in aanraking op de lagere school.
Contrasterende kleuren zijn die kleuren die recht tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel, zoals rood en groen, oranje en blauw of geel en paars. Als contrasterende kleuren naast elkaar worden gezet, dan lijken ze allebei veel levendiger en intenser. Worden ze gemixt, dan neutraliseren ze elkaar.
Om kleurcontrast te creëren, kies je een kleur van de 'donkere' kant van de cirkel, waar de rode, blauwe en paarse kleuren liggen. En de andere kleur is afkomstig van de 'lichte' kant, waar zich de gele, oranje en groene kleuren bevinden.
Maak de lichte kleur nu wat lichter en de donkere kleur donkerder en dan heb je het maximale contrast gecreëerd! De kleuren bespelen elkaar op een manier die heel natuurlijk lijkt, maar wat je ziet zijn slechts de wetten van kleurcontrast.
Test je vaardigheden door de meest contrasterende kleur van de kleur in het midden te vinden
Ja, ik ontvang graag regelmatig aanbiedingen en informatie van Post-it®!